Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2007 11:17 - желание за промяна...
Автор: mattea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 850 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Тия дни попаднах на една лекция за храненето.

Тя, лекцията беше замаскирана като ходене на ресторант. По случайност пробутано в обедната почивка. (в много късна обедна почивка). И попадаме в някаква тържествена зала, с бели покривки, меки столове, кристални чаши, шкафове за вино и малко тъжни картини по стените.

Тъй като бяхме само жени, вече върло гладни и масово на диета – добре, че колежката ни спаси. Поръча някакви зеленчукови храни и салати и тъй като никоя от нас не искаше да изглежда лакома, оставихме я да поръчва без да спорим. Ясна работата, днес щяхме да бъдем изискани. (и гладни).

Обаче колежката се оказа гений! Първо - слабичка и нежна, ще речеш храни се с въздух и медна роса по цветята, а второ - от ядене разбира. Оказа се, че ядем някаква убийствена комбинация от зародиши и покълнали бадеми, зелена салата и сирене, печени и оваляни в неща и сосове зеленчуци...(и тоя човек дето може да докара зеленчуците в тооолкова ядлив вид – заслужава направо паметник и прочие благодарности).

И колежката взе обяснява... Храната трябвало да се приготвя с много внимание и уважение - и даже с обич, за да те зарежда само положително. Добре било, да се приготвя след цялостно вътрешно пречистване. А на обяд, според аюрведичната наука трябвало да съчетаем и шестте основни вкуса: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво. Обядът бил основното ядене за деня. Тук една друга колежка се намеси и каза че това било много хубаво, ама да пробвала да го приложи на практика като работи по 10 часа, има няколко деца, че и мъж. Първата колежка рече, че то, пътят е винаги осеян с трудности, но ние не бива да се отказваме. (одобрявам! Няма да се отказваме – много си беше вкусно..)

Втората колежка имаше още да каже по въпроса, но ние я сритахме да си мълчи – бяхме се пропили с изисканата атмосфера и не щяхме и да чуваме за битовизми...

И колежката продължи: Всяко нещо, което сме били яли променяло химическия баланс на тялото и даже влияело на мозъчната дейност. Трябвало да се научим кое е истински полезно за нашето тяло, да започнем да отличаваме кое ни се прияжда заради създадените вредни навици и кое е истински нужно за здравето на тялото ни. Ясно било, че трябва да се избягват кафето, газираните напитки и алкохолът. Тук обаче една трета колежка се намеси и каза, че тя без кафе не може и ние всички закимахме. Тайничко си решихме че да избягваш кафето не значи съвсем да не пиеш. Едно две кафета не се броят – особено сутрин... А втората колежка като видя промяната на силите и рече, че червеното вино също не било алкохол щото било пълно с антиоксиданти. Изведнъж всички се замислихме, че на тези зеленчуци и сирена, по чаша вино хич няма да е излишна. А антиоксидантите са полезни – за стареенето и прочие.. т.е намаляват стареенето, де. Първата колежка ни изгледа сурово и каза че алкохолът все пак трябва да се избягва, не случайно е забранен в арабските страни. (обаче те арабите кога ли са разбирали от хубаво, рекохме си ние.) И докато колежката клатеше глава ние се заловихме с поръчката...

Няма да описвам колко закъсняхме.

Но от няколко дни всички сме твърдо решени. Заповаме наново, вече ще бъдем съвсем здравословни. Две колежки отговарят за аюрведичната кухня, една за средиземноморската диета, една ще става вегетарианка (и отказва пушенето), едната ще пие Л-карнитин и червено вино и ще ходи на фитнес...

Аз мисля да пробвам от всичко по – малко, докато се нахраня...



Тагове:   желание,


Гласувай:
0



1. streetsmart - Това малко на зарибяване ми прилича
09.01.2007 13:38
Тя, тая колежка, може и наистина други грижи да си няма освен собственото здраве и благополучие, но в днешно време просто няма как да битуваме толкова здравословно. А природосъобразните храни имат навика да са адски скъпи като време, усилия и пари. Противоотровите срещу нормалните за 21-ви век храни и напитки - още по. Така че... изживели сте изтънчен момент (платили сте и сметката за което), добре, грижете се за себе си, ама без мании. Иначе току-виж дошъл момент да се стресирате и чувствате виновни за слабостите си.
цитирай
2. mattea - ми чак зарибяване - не знам
10.01.2007 13:31
Вероятно е от Новата година. Всичко да се почне отначало и по възможност по-добре. :).
Ама ние не сме много сериозни, а постоянство в добрите намерения пък съвсем ни липсва...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mattea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 708532
Постинги: 344
Коментари: 1120
Гласове: 8789
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930