Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2007 17:58 - ЗЗЗЗЗЪН. Дорогой товарищ, возьмите пожалуйста трубку. Сталин просить.
Автор: mattea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3111 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2007 18:04


 

                Аха, и аз се стресирах. Спокойно - това е просто GSM мелодията на един приятел. 

 

С брутално чувство за хумор.

И слава богу.

В такива моменти си спомням точно колко ненавиждам всички прояви на авторитаризма. В живота, в работата, в политиката и навсякъде. И също овчето поведение.

Забелязали ли сте как масово се смята, че след Васил Левски в България не е имало нито един истински лидер. Приема се, че в  България няма Водещи и Обединяващи личности. И това е причина за сериозни драми.  Ако четете коментарите към протестите на еколозите ще видите, че основното оплакване и възражение е, че Каузата на еколозите си няма автор, нито бард, тя не е цялостно представена от никой. („Кви са тия бе?” – това е всеобщия критичен коментар...) На никой не са делегирани права да говори от името на останалите.  Никой не търгува списък с искания и никой не се натиска да прави компромиси от името на останалите.  Аз затова много харесвам цялото движение. Щото то не е идейно-политически обвързано. То повече е „фактологичен протест”. Той е супер конкретно насочен срещу супер конкретно безобразие: Наглото застрояване в природните резервати извършвано публично. Извършвано с негласното одобрение на всевъзможни инстанции, чиято работа е да го санкционират. И аххх!– как дразни липсата на лидер в този случай. Щото ако движението на еколозите имаше лидер, този лидер би могъл да бъде (под)купен, обявен за луд, обвинен във всевъможни престъпления или просто пребит  и завлечен в тъмен ъгъл. Пък те горките еколози си нямат лидер... имат само собствено мнение и достатъчно самочувствие да го кажат гласно. И сега какво – може само да сплашваме участниците в движението с разни полицейски похвати. А моментът е неудобен - и за полицията не е изгодно предизборно да изглежда като Голяма и Неадекватна Грешка...

Отвлякох се. Думата ми беше за Лидера. В някаква книжка с китайски афоризми ми беше попаднало текстче, което гласеше: „Силен център и слаба периферия – силна държава. Слаб център и силна периферия – слаба държава”. Не съм съвсем съгласна. Силният център прави държавата лесна за централно управление – нито повече, нито по-малко. Но това че държавата е удобна за контол не значи, че тя е и силна.

Та, хубаво ли е да има лидер? Един? Единствен? Който взима всички решения? Примерно в Русия си имат Путин, но изглежда не са достатъчно щастливи по случая...

Хубаво ли е да чакаме Лидера? Да чакаме и да се надяваме и всеки следващ политик да заричаме – „Той ще оправи България.” Ъхъ, ще я оправи.

Представете си как в една къща никой не ще да мие чиниите и те си стоят мръсни. Хората в къщата поклащат глава и си казват – Еххх, няма ли най-сетне някой да ги измие тия чинии? После от време навреме някой измива по една чиния – за себе си.  А купът се трупа и мухлясва. После майката казва – Ако имахме лидер, той щеше да каже кой да измие чиниите... И цялото семейство заплакало..

А не е ли време сами да подредим в дома си? Да изискаме правата си, да отстояваме позициите и убежденията си, без да се крием зад липсата над някакъв Лидер.  В крайна сметка всеки може да мие чинии...

 

ЗЗЗЗЗЪН. Дорогой товарищ, возьмите пожалуйста трубку.

Сталин просить.



Тагове:   сталин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - !у дома
13.09.2007 20:05
Само аз мия чиниите - останалите се скатават...
та - постът е шест!
цитирай
2. анонимен - Ребята, давайте жить дружно!
14.09.2007 10:02
Идеята за децентрализирано вземане на решения в някаква по-голяма организация е доста нова. Тя работи при достатъчно развито общество. Комуникациите (едно време железницата, днес - интернет) помагат това да работи. Но в древен Китай - няма начин.

Това в някаква степен е тест за зрялост - в семейството, в България, в Русия, в политиката. Колкото по-зрели са индивидите и организацията като цяло, толкова по-малка нужда от лидер има.
цитирай
3. comfy - Лидери е
14.09.2007 12:22
добре да има... особено от тези, дето
"първите паднаха в кърви", за да могат вторите да станат първи - това е важен момент от "българската народопсихология, бит и култура"... и т.н. ;)))
цитирай
4. mattea - Comfy
14.09.2007 12:43
Може би не ме е яд толкова на лидерите, колкото на правомощията им - тези които са им дадени и особено онези които си присвояват...
цитирай
5. mattea - martiniki :)
14.09.2007 12:45
И аз мия чиниите обикновено. :). Освен да си направим клуб на миещите чинии (готови да поемат отговорост :) )
цитирай
6. mattea - 2
14.09.2007 12:50
Не можеш да си представиш как ме изкефи коментара ти :). Разни неформулирани мисли и впечатления в главата ми - изведнъж ясно и стройно заявени. Премятам си думите ти и се възхищавам - точно така е всичко, което казваш. И точно в тази посока трябва да се изменят нещата..
цитирай
7. анонимен - от Ники (2)
17.09.2007 19:59
Е, благодаря, и друг път си ми го казвала, макар че аз лично не съм доволен точно от този си коментар ;-)

Обади се някак, не успявам да се свържа с теб по никакви начини напоследък.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mattea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 704325
Постинги: 343
Коментари: 1120
Гласове: 8786
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031