Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2007 10:54 - Нова теория:
Автор: mattea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2788 Коментари: 14 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Правителството желае борда да падне, и изостря отношенията със стачниците, за да им прехвърли политическата отговорност за подобно решение.
Не мога да измисля друга причина за четвърта седмица идиотски заигравки.

Тия дни ми попадна листовка от митинга на учителите. Доста подробно там е обяснено от кои точно налични според бюджета пари могат да се вземат средства за увеличение на заплатите им. От друга страна правителството на републиката твърди, че от никъде не може да намери повече от да кажем 20 милиона еднократно. Двете тези се подкрепят от витиевати фрази, и нищо не значещи цифри. Очевидно лъжат и двете страни.
Необходим е разумен компромис. Макар че изглежда този компромис е необходим според мен, а според участниците в процеса е нужно да се създаде проблем. И колкото по-голям, толкова по-добре. На среща с бедните даскали и патетичните синдикати са изпратени нагли невъзпитани юпита без никакви правомощия. Лъже се без всякаква мярка и мисъл. Лъже се толкова дразнещо, че електората замеря телевизорите си с бутилки. Когато учителите говорят за пари, се обижда учителския труд. А качеството на този труд може да бъде само и единствено следствие на работата на МОН през всичките години на прехода. Не се търси никакво междинно решение поне за детските градини. Най - малките и средните в пренаселена София,трябва да се спасяват поединично. Очевидно децата са проблем единствено на родителите си. И разбира се много родители си казват - крайно време е да сменим държавата. Отвън, щом отвътре не става.
Та тов али начина да се реши един проблем? Като се изостря?
"Когато махнеш невъзможното, това, което остава очевидно е истина." е казал Шерлок Холмс. Щом като един проблем не се разрешава, ами значи не е целта да се разреши. Целта е друга. 
Sulla намеква, че идеята е да се притисне правителството. Не ми се вярва. Правителството не е нито сляпо, нито тъпо, и както се видя с лекота намира суми до 20 милиона. С 20 милиона може да си наеме произволен специалист за разрешаване на конфликти и произволен икономист, който да предложи кадърен план за увеличение на заплатите. Но не го прави. Значи не иска да го прави. Правителството твърди че за да помогне на учителите трябва да падне борда. Синдикатите твърдят че не трябва. 
Кой може да каже каква е истината....

А на мен ми писна. Писна ми да не знам кога ще има детски градини, кога ще мога да работя спокойно и да живея като във война без да съм в такава.
Искам си живота обратно.


Тагове:   нова,   теория,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injnina - Трудно ще ни залъжат,
15.10.2007 11:52
но може да ги прилъжат? Не е ясно!
И на мен ми писна тази безумица, която е без изход и не й се вижда края!
Поздрави за открития и честен начин към събитията сега!
цитирай
2. mattea - Абсолютно.
15.10.2007 12:06
И на мен ми писна от тия игрички.
"Безумица" и "претекс" са точните думи.
цитирай
3. gantree - lol
15.10.2007 12:18
аз не си замерям телевизора с бутилки :)
идеята "да се притисне правителството" е безсмислено да бъде намеквана; то е факт, какво тук има за намекване :))

твърденията на Станишев, че щял "да падне бордът" са най-обикновена пушилка, в която няма нищо вярно; ако нещо има да пада - то ще да е правителството, особено ако не махне онези двамата "сладкодумници", със "седенката";

стачката ще приключи към края на седмицата, според мен най-вероятно в петък; кога е 20-ти? там някъде :))
цитирай
4. mattea - Петък ми е късно...
15.10.2007 12:26
Още тоя петък ми беше късно - няма да те черпя, дори да си прав :))))))))))))))).
Още повече защо да те черпя, като така и така не си замеряш телевизора с бутилки...
цитирай
5. gantree - тю
15.10.2007 13:26
язък! изтървах едно черпене :)) така е, като се изказвам необмислено :)

абе, весело ни е на нас ...
чух в събота дори трактовката, че за учителите ще е унизително, ако прекратят стачката и се върнат в училище след компромис с основното си искане; че щели да изгубят авторитета си пред децата, ако не постигнат това, което искат;
логично е, така е, обаче докъде може да се стигне по този път - не е ясно.
цитирай
6. mattea - ми,и на мен ми се струва, че конфликтът
15.10.2007 13:42
някак се изостря по странен начин. Не мога да си представя защо не отзовават двамата седенкуващи от преговорите. Очевидно дразнят - ми тогава да ги отстранят от темата. А вместо това напълно безсмислени демонстрации кой е по- силен и важен... Аз ако имам да водя проговори за взаимни изгоди няма да избера тъкмо най-противните хора за другата страна да водят преговорите. Освен ако не искам да ги проваля де..
цитирай
7. gantree - не
15.10.2007 13:56
отзове ли ги Малкият човек от преговорите - оставките им тогава стават само дребна формалност; затова не ги отзовава от преговорите;

за продължаването на стачката логиката е само една - умишлено размотаване от една страна, и умишлено пренавиване на пружината, от друга; умишленото размотаване ликвидира цялата кампания за местните избори в буквалния смисъл, което от една страна е добре за ясно изразените участници и е зле за чисто новите; а само в София кандидатите са над петдесет - никога не е било това;

а пренавиването на пружината си е чиста злоупотреба на един прост и некадърен човек с едни хора по природа умни и кротки, които едва ли някога биха отвърнали по същия агресивен начин; ако бяха шофьори, досега да са го запалили от четирите краища заедно с цялото му правителство;
цитирай
8. анонимен - Използвачи!
15.10.2007 13:57
Преди 10 години използваха студентите, за да свалят правителството на Виденов, а сега като гледам ще използват учителите.
цитирай
9. binbasha - В момента се спори чие магаре е по ...
15.10.2007 14:01
В момента се спори чие магаре е по мъжко- на синдикатите или на правителството.Спорът явно вече не е за заплатите а за това кой ще издържи на напъна. А от това губим всички.
цитирай
10. vmitkov - Твърде е възможно
15.10.2007 14:16
целта да е падане на борда. Въпросът е ЗАЩО и КОМУ е нужно това? В тази посока започнаха действия не от страна на учителите, а от страна на управляващата тройна коалиция с масираното повишение на цените на хранителните стоки от началото на лятото без каквото и да е основание или поне без каквито и да са опити да се овладее (например чрез конкурентен внос).

Една възможна причина е, че някой има огромни дългове и инфлацията е средството, което активно ги намалява като ги прехвърля върху гърба на народа. Но това не може да продължава неограничено както беше през 97-ма, тъй като валутният борд пречи.

От тук изводът се налага сам по себе си.

А учителската стачка, погледната от тази гледна точка, всъщност е опит да се спре този процес. Пък ако това трябва да стане чрез падане на тройната коалиция от власт, още по-добре.

В цялата тази история мълчанието и скриването от медиите на Доган е доста показателно. Обикновено той не изпуска възможност да се покаже и изкаже. Но сега е точно обратното - няма го никакъв.

Има силни поводи за дълбоки размисли.

Но моята прогноза е, че при така водената политика не ни чака друго освен глад и студ през зимата и предсрочни парламентарни избори.
цитирай
11. mattea - Малкият човек
15.10.2007 14:58
от Страшната ловна дружина ли е? Или е с по-дълбок смисъл? Подходящо е :))). И не знаех, че има толкова строга етикеция в нашата дипломация: провал като преговарящ=оставка. Още малко и ще заприлича на нормална частна фирма :).
Всеки случай толкова театрално и бутафорно се развиват нещата в момента и толкова напомнят по тъпота Новогодишната прогама на БНТ, че пак се връщам на темата с бутилките :).
И все пак ми е трудно да повярвам, че личната тъпота на един човек не може да бъде компенсирана в едни достатъчно важни преговори.
цитирай
12. mattea - vmitkov
15.10.2007 14:58
Дано да не си прав докрай.
цитирай
13. gantree - :))
15.10.2007 20:53
изобщо не е прав.
цитирай
14. vmitkov - Доган се обади
15.10.2007 23:14
тази вечер. Най-сетне и то с половин уста повтори глупостите на другите управници от коалицията. Но той и не може друго да каже, защото не може да говори против себе си или против себеподобните си.

Или както казват руснаците: Ще поживеем и ще видим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mattea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 704405
Постинги: 343
Коментари: 1120
Гласове: 8786
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031